Biscotti migdałowe

Włosi…hmmm…przystojni Włosi, piękne Włoszki…nie są niestety dobrzy absolutnie we wszystkim, i choć nie robią tam wykwintnego szampana jak Francuzi, nie umieją nawarzyć takiego piwa jak Niemcy, stworzyć tak doskonałej czekolady jak Belgowie i nie znają się tak na serze jak Szwajcarzy, to ceremonię picia Kawy opanowaną mają absolutnie do perfekcji! A skoro tak doskonale, nieziemsko znają się na kawie, doskonale wiedzą co smakuje z nią absolutnie najlepiej….I tak właśnie powstały BISCOTTI! Biscotti zwane inaczej chlebkiem kawowym, to włoskie dwa razy pieczone ciasteczka. Chrupiące, pełne bakalii, wspaniałe w smaku cudownie umilają wieczór z filiżanką gorącej kawy! 1 i 1/3 szklanki mąki,1/4…

Makaroniki z kremem z prażonych orzechów

Nie tak dawno po raz pierwszy poznałam, czym są prawdziwe, francuskie makaroniki. Pyszne, delikatnie chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i rozpływające się w ustach w środku. To była miłość od pierwszego ugryzienia. “To nie może być trudne” pomyślałam. Przecież to beziki z migdałami. Phiii……Okazało się jednak, że makaroniki, te prawdziwe, francuskie, to na prawdę skomplikowane bestie. Ile ja się naszarpałam, namęczyłam, naoglądałam, aby móc choć trochę zbliżyć się do tego prawdziwego, delikatnego tworu. No i w końcu, po wielu próbach i porażkach dałam radę. Oczywiście jeszcze wiele praktyki przede mną, aby uzyskać idealne ciasteczka z tą charakterystyczną bombelkową “koroneczką”. Hmmm, uważam, że…

Warsztaty kuchni indyjskiej w Ganesh

Śubha prabhāta!  Witajcie. Po długiej walce z uszkodzoną kartą aparatu, udało mi się wydobyć zdjęcia a co za tym idzie czas nadrobić zaległe pościdła. Kuchnia indyjska – uwielbiam, kocham, szaleje! Dlatego właśnie nie zastanawiałam się nawet chwili gdy otrzymałam zaproszenie na warsztaty kuchni indyjskiej który odbyły się w restauracji GANESH. Warsztaty były starannie przygotowane i niezwykle ciekawe. Prowadził je sam właściciel restauracji GANESH, który w ciekawy sposób nie tylko opowiadał nam jak przygotować dania, ale również wplatał historie swojego życia, opowieść o rodzinnych tradycjach i o tym jak to się stało, że dziś posiada całą sieć restauracji. Warsztaty poprowadzone były…

Nuggetsy Cordon Bleu troche chudziej;)

Na obiad, na przekąskę, do pracy, na imprezę. Dziś chcę Wam powiedzieć kilka słów o moim nowym odkryciu czyli o nuggetsach w stylu Cordon Bleu. Nuggetsy są pieczone w piecu, więc nie użyłam do nich grama tłuszczu. Do tego są naprawdę pyszne, super smakują z rożnego rodzaju dipami, albo po prostu, można je podać na obiad, jako troszkę coś innego. Marcin uwielbia kurczaka i by mi obrzydło do granic, jakbym robiła ciągle to samo. Dlatego eksperymentowanie jest dla mnie bardzo ważne. Ciągle próbuje zatem czegoś nowego. Byłam trochę niepewna, ale okazało się, że to na prawdę super sposób na ciekawe…

Piegowate BROWNIE

To przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach BROWNIE naumiała mnie robić moja przyjaciółka. Właściwie, to podała mi przepis po tym jak zeżarłam jej pół blachy. Jak już na pewno wiecie, dla mnie najpyszniejsza rzecz na świecie to czekolada, nie umiem sobie jej odmówić, uwielbiam jeść ją w każdej postaci, po prostu ją kocham. Brownie, to esencja czekoladowej miłości, bo co może być lepszego od ciasta, które składa się w sumie z samej czekolady?! Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!     250 g masła,100 g czekolady deserowej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej,80 g kakao ( ja używam tego z wiatrakiem),300…

Tortille – te ulubione

Ten post jest dedykowany wszystkim moim znajomym, którzy robią mi zawsze wielką przyjemność pałaszując to, co przygotowuje na moje imprezy:) Oczywiście za każdym razem gwiazdą wieczoru są tortille, które znikają jako pierwsze. Postanowiłam zatem moi drodzy przyjaciele i Wy, wszyscy wierni czytelnicy podzielić się z Wami moim banalnie prostym, mega szybkim i ulubionym przez tłumy przepisem na tortille – te tortille, które zawsze robię czy to grill, czy domówka, urodziny, czy jakakolwiek inna okazja. A zatem do wykonania moich (i Waszych) ulubionych tortilli potrzebować będziemy: 1 opakowanie tortilli sztuk 6 – to da nam 12 pychaśnych tortilli. Przyprawę meksykańską najlepiej…

Serowe CORNDOG`s

Kolejne wspomnienie wyprawy do USA. Mój kuzyn, któregoś dnia powiedział, że po prostu MUSZĘ, MUSZĘ tego spróbować. No wiec spróbowałam…i…zakochałam się! Próbowałam już kilku przepisów, ale żaden z nich nie był dość dobry by móc się nim podzielić. Okazało się, że najlepsze, najbardziej zbliżone corndogi wyszły…z improwizacji, którą zrobiłam ostatnio z ciekawości. Wyszły doskonałe – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Nawet nie popękały i mają ten swój specyficzny smaczek. Ten pyszny, pyszny smaczek z moich wspomnień. No i świetnie się sprawdziły jako imprezowe przekąski na gorąco. Świetnie smakują  z ketchupem, musztardą, sosem do pizzy lub jakimkolwiek innym dipem –…

Na drugie śniadanie – hummus na ostro!

Ostatnio w radio ciągle słyszę PO PIERWSZE DRUGIE ŚNIADANIE! I tak sobie zaczęłam kombinować co ja właściwie jadam na drugie śniadanie. Tłustą tortillę zamawianą w knajpce koło biura, pizze, czasem sałatkę z “grillowanym” kurczakiem z którego cieknie tłuszcz… I później się dziwie, że spodnie mi się zwężają samoistnie i że się źle czuje!Tak więc postaram się codziennie zabierać jakieś pyszne drugie śniadanie. Zdrowe i sycące! Wczoraj całkiem przez przypadek odkryłam, ze w sklepiku kolo mojego domu sprzedają ciecierzyce! HURAAAAA, tak dawno nie jadłam mojego ukochanego Hummusu! No więc prezentuje Wam dziś moje drugie śniadanie HUMMUS  (do mojego stałego przepisu dodałam…

Cynamonowe muffinki serowe z polewą z białej czekolady

O! Taka długa nazwa, bo jak zmieścić w 2 słowach całą pychotę owych muffinków. Wiadomo – po prostu się nie da! Miękkie i wilgotne ciasto z cynamonowo-waniliowym posmakiem, zalane wybornym “lukrem” z białej czekolady! Przygotowane na małe spotkanie w gronie znajomych zrobiły niezła furorę. Były prawie tak rozchwytywane jak moje muffinki wszechczekoladowe! Pierwotna koncepcja była neico inna, mały być troszkę bardziej rozbudowane, ale niestety czasu mi nie starczyło, by wykonać mój plan. Musiałam improwizować, a to okazało się być skutecznym sposobem na stworzenie czegoś pysznego! Zapraszam do spróbowania:) 1 i 1/4 szklanki mąki,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki cynamonu,1/2 szklanki…

Szybki Sloppy Joe

O rany jak dawno mnie tu nie było! Trochę się opuściłam, niestety! U mnie dużo się wydarzyło, nie miałam czasu myśleć zbyt wiele o gotowaniu. Szaleństwo remontowo-ślubne jest w epicentrum, na dokładkę skazana jestem na kolejne draki dziekanatowe, bo znów nie mogę się obronić. Zastanawiałam się jak to będzie, gdy skończą się studia i wpadnę w wir “dorosłego życia”. Powiem tak – na razie jest ekscytująco, radośnie, mało czasu, dużo pracy, sporo nerwów. No ale o tym piszę w moim nowym blogu ŚWIAT ZET, do którego oczywiście serdecznie wszystkich zapraszam:DZ faktu, że mało na wszystko czasu, ciągle jestem w biegu, ciągle szaleje, skupiam…